luni, 13 aprilie 2009

Centrul EUROPE DIRECT Botoşani


Centrul EUROPE DIRECT Botoşani
A.P.C.
Botoşani
Strada Armeană nr. 1 (Piaţa Centrală) Botoşani
Tel.: 0231 51 73 43;
Fax: 0231 51 29 78
Email: europedirectbotosani@gmail.comCentrul EUROPE DIRECT Botoşani

CENTRUL EUROPE DIRECT Botoşani face parte din reţeaua celor 31 de Centre EUROPE DIRECT din România şi 350 de Centre din Uniunea Europeană, finanţate de Comunitatea Europeană prin intermediul Comisiei Comunităţilor Europene şi al Reprezentanţei CE în România.
Centrul EUROPE DIRECT Botoşani acoperă, prin amplasare, cerinţa centrelor repartizate în mod echitabil pe întreg cuprinsul Uniunii și al statelor membre.
Potrivit proiectului, prezentat la Reprezentanţa Comisiei Europene în România şi câştigat de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani, Centrul EUROPE DIRECT Botoşani oferă informații privind prioritățile în domeniul comunicării la nivel european și alte teme esențiale pentru cetățeni. Misiunea Centrului EUROPE DIRECT Botoşani este de a promova o cetățenie europeană informată și activă.
În strânsă cooperare cu Reprezentanța CE în România, CENTRUL EUROPE DIRECT Botoşani procedează la o abordare activă a comunicării, oferind răspunsuri la întrebări din partea publicului, generând interacțiunea cu părțile interesate de la nivel local, multiplicatori și mass-media, stimulând, în același timp, dezbaterea, prin organizarea de conferințe și evenimente.
Prin colaborarea cu celelalte rețele de informare și asistență ale Comisiei care acoperă domenii specifice, Centrul de informare EUROPE DIRECT Botoşani încearcă să diversifice şi capacitatea Comisiei de a comunica. Funcţiile centrului vor fi dezvoltate în raport cu evoluțiile politicilor europene și cu deciziile Comisiei privind eficientizarea rețelelor sale.
Centrul contribuie la realizarea obiectivului Comisiei de dezvoltare a spațiilor publice europene, care funcționează ca „locuri de întâlnire” pentru cetățeni, ONG-uri, actori politici și mass-media, prin găzduirea unei game variate de activități europene.
Centrul EUROPE DIRECT Botoşani furnizează un serviciu la nivel local, adaptat necesităților botoşănene care să permită publicului său să obțină informații, recomandări, asistență și răspunsuri la întrebări legate de legislația, politicile, programele și oportunitățile de finanțare ale Uniunii. În acest scop, CENTRUL EUROPE DIRECT Botoşani îndeplineşte între altele, câteva cerințe de bază, oferind publicului:
- Un serviciu de răspuns la întrebări din partea cetăţenilor, inclusiv prin redirecționarea către alte surse de informare specializate. Acest serviciu este oferit, pentru început, prin intermediul Oficiului pentru Relaţii cu Publicul al APC Botoşani din Piaţa Centrală a municipiului Botoşani.
- Centrul EUROPE DIRECT Botoşani foloseşte și promovează în rândul publicului:Centrul de contact EUROPE DIRECT al Comisiei Europene și serviciile acestuia, prin intermediul internetului, al poștei electronice și al numărului de telefon cu apelare gratuită 0080067891011, accesibil din cele 27 de state membre; site-urile internet ale instituţiilor europene și bazele de date la care are acces; alte rețele de informare și puncte de contact ale instituțiilor europene;
- Pe lângă cele menționate mai sus, Centrul EUROPE DIRECT Botoşani încearcă să stimuleze o dezbatere informată la nivel local referitoare la obiectivele, politicile și programele Uniunii, prin: organizare de evenimente și/sau realizare de produse de informare pentru: publicul general, grupuri țintă specifice, în special tineri, consumatori şi agricultori, organizare de evenimente și realizare de activități de lucru în rețea pentru multiplicatori și părțile interesate din sectorul instituțional, dezvoltarea cooperării cu mass-media locală și regională.

Acţiuni prevăzute pentru anul 2009: -
- La cea de-a treia serie anuală a Cursului de Eurojurnalism cu tinerii din licee se abordează subiecte de interes pentru ei, cerându-le să ilustreze prin creaţii jurnalistice şi artistice o serie de direcţii principale din Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2009. Cu ajutorul cursanţilor vor fi editate două publicaţii de minimum 1000 exemplare fiecare.
- Ne propunem să organizăm acţiuni comune cu autorităţile locale, oferind colaborare şi sprijin la editarea unui număr al publicaţiei proprii (Consultanţa Agricolă botoşăneană) dedicată informării agricultorilor cu probleme specifice din priorităţile de comunicare ale Comisie pentru anul 2009.
- Prezenta acţiune: ŞTAFETA “TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA” (STUDE) cuprinde concursuri, simpozioane, numere speciale de publicaţii şcolare.

Toate acţiunile sunt reflectate în conferinţe şi comunicate de presă, bloguri, canal video pe Internet, prin articole, dezbateri, emisiuni radio TV.

Radu Căjvăneanu
Responsabil
Centru EUROPE DIRECT Botoşani

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu